Boonzaak brengt biodiversiteit terug op het bord en laat je proeven hoe lekker lokale bonen zijn. Een gezond product met complexe en wisselende smaken. Tempeh van steeds weer een andere boon die je alleen even kort hoeft te bakken of stomen, maar natuurlijk ook kan bereiden zoals je dat gewend bent.
Bonen en een beetje mycelium. Meer niet. Bonen in de vorm van tempeh zitten vol vitaminen, vezels en eiwitten die goed te verwerken zijn door je lichaam. De eiwittransitie kan volgens ons samen gaan met gastronomie en hoeft niet mee in trend van ultrabewerkt voedsel.
Citroenboon, Friese woudboon, Schokker; elke boon heeft zijn eigen smaakprofiel en textuur die de tempeh uniek maakt. Fermentatie ontsluit complexe smaken uit de bonen. Deze tempeh heeft daarom weinig nodig; de entrecote van het plantenrijk.
Tempe(h) is afkomstig van Java in Indonesië, waar het dagelijkse kost is. Het is een gefermenteerde cake van met name bonen, granen, en noten. De schimmels komen van nature op Java voor en men heeft er de fermentatietechniek geperfectioneerd. Al lang wordt er tempeh gemaakt van verschillende ingrediënten. De naam ‘tempeh’ verwijst zowel naar de techniek als naar het eindproduct. De “h” op het eind is in het westen toegevoegd om verwarring over de uitspraak te voorkomen.
-Gewoon veel ste lekker: Boonzaak tempeh is de entrecote van het plantenrijk: Mals, Knapperig en romig aan de binnenkant. Elk boontje zijn eigen smaakprofiel en textuur. -Goed voor de bodem en de boer: Bonenplanten zijn precies wat we nu nodig hebben, ze binden stikstof. maken het bodemleven gezonder en door ze te telen voor consumptie behouden we deze mooie soorten.. De boer kan er meer aan verdienen, omdat het in onze mond belandt en niet in die van de vleesindustrie. - Gezonder dan dit wordt lastig: Tempeh is gezond, hoog aan eiwitten die makkelijk te verwerken zijn door je lichaam. Dit is de kroon van je maaltijd, het product om je voedingspatroon in evenwicht te houden als je geen/minder dierlijke producten eet.
Boonzaak brengt biodiversiteit terug op het bord en laat je proeven hoe lekker lokale bonen zijn. Een gezond product met complexe en wisselende smaken. Verse tempeh van steeds weer een andere boon die je alleen even kort hoeft te bakken of stomen, maar natuurlijk ook kan bereiden zoals je dat gewend bent.
Drink met Cul Sec
Krombekboon tempeh- creme fraiche- dulse, lila (seringe). De blini van de lage landen, krombek is romig en toch krokant, kort opgebakken een deegachtige structuur. Deze biologische krombekbonen zijn geteeld met boer x en dit jaar x aangeplant.
De grauwe erwt is misschien wel de meest bijzondere erwt die we klaarmaken, de naam doet anders vermoeden, maar de textuur en smaak van deze oude Nederlandse erwt zijn fenomenaal. Na het koken blijft de erwt stevig en heeft het veel weg van een kikkererwt met meer smaak. Deze grauwe erwten worden geteeld in samenwerking met boer … en dit jaar hebben we hier x van aangeplant.