
Cul Sec is hét alcoholvrije alternatief voor wijn, een maceratie van wilde kruiden, wijndruiven en fermentaties. Deze fles zit vol oude tradities gecombineerd met nieuwe technieken. Cuvée 2025 is een balans van rijpe geoxideerde en onrijpe wijndruiven vol frisse zuren en tannine. De makers zochten het hele jaar in ons landschap naar wilde smaak tonen uit het landschap; de minerale tonen van de oesterschelp, als kalkrijk ‘terroir’, verschillende houtsoorten voor strakke tannines en bijvoorbeeld oxidatieve tonen van lacto gefermenteerde fruitsoorten. Met dit palet aan smaak bouwen we aan ‘Domaine Cul Sec’, een landgoed vol wildernis en regeneratie. Santé! Voor wie smaak en textuur zoekt zonder promillage.

Proudly we announce your: Cuvée 2025 is available! Interested to sell or serve in your restaurant? Send your message to: fleur@fruitslagers.nl - This year we worked on new stuff—not really new recipes, but more like new ingredients. We’ve always started from ingredients, and the recipes are something that naturally emerge from them. It’s not as if you “invent” a recipe, so to speak. This year we have many new ingredients. Our base is grapes, coming from new places, new harvests, and new pressing techniques. We experimented with all of these ingredients. For example, this year we use verjus, which means the acidity comes from unripe grapes. Last year, we relied more on gooseberry and Japanese quince for acidity. We explored the tannins that unripe grapes can give us, the sourness that comes from them, and all those different varieties, sourced from different places: some grapes from France (Ardèche), some harvested in Germany (Kitzingen), and some coming our way from Hungary.

Voor de 2025 cuvée trokken we door Europa op zoek naar de perfecte druif voor alcoholvrij. We vonden florale tonen in Duitsland, frisse zuren in Hongarije en volle, zoete druiven in het zuiden van Frankrijk. Bij de biodynamische boeren die we ontmoetten, ontdekten we ook de frisse zuren in onrijpe druiven. Boeren plukken de onrijpe trossen om ruimte te maken voor zongerijpte trossen vol suikers. Wij maken dankbaar gebruik van wat de wijnmaker in de weg hangt: fris verjus uit jonge druiven. Een natuurlijk zuur wat zich perfect leent voor Cul Sec. In Nederland zijn steeds meer wijngaarden te vinden met daarin misschien wel de perfecte druif voor alcoholvrije wijn. In deze cuvée vind je ze al terug en we dromen ervan met Cul Sec de Nederlandse biologische druiventeelt te vergroten.

We misten de robuuste alcoholvrije smaken en texturen die we in de wilde natuur vonden. Jarenlang hebben we gespeeld met de smaken uit ons wilde landschap. Fermentatie van wortels, infusies van zaden, oplossingen van oesterschelp: Cul sec creëert een uitdagend terroir voor de tong. Met mineralen en krachtige ingrediënten creëren we een vol en complexe textuur en mondgevoel. Een combinatie van lang onderzoek en het speelveld van fruitslagers in een fles. Een waardig alternatief voor wijn, met oog voor de smaken die ons omringen. Voor wie smaakt zoekt zonder promillage.

Onze zoektocht naar smaak begint in het landschap om ons heen. We bouwen aan een regeneratief systeem in samenwerking met boeren en telers. De kennis, aandacht en tijd die zij in de ingrediënten stoppen, vertalen wij naar een complex product vol smaak en textuur. Het Nederlandse hooi van kruiden uit L’etable Fume wordt geteeld bij Schevichoven, de groene aroma's van het zwarte bessenblad van De Nieuwe Bodem vullen Rouge en Voiture en eik van Lanou Lanou verzorgt de tannines. We laten ons graag verrassen door nieuwe soorten en laten oude tradities en nieuwe technieken los op zoek naar intense smaken, texturen en mondgevoel. Drink Cul Sec voor het herstel van ons lokale landschap.




We slaan de handen ineen met biodynamische wijnboeren in een zoektocht naar de perfecte druif voor alcoholvrije wijn, oogsten bij voedselbossen en zijn op een doorgaande zoektocht naar nieuwe smaken uit ons landschap. Zo werken we niet alleen met de mooiste smaken, maar ook aan het landschap van de toekomst. Druiven van Dassemus uit Chaam, kruiden van voedselbossen Nieuwe Bodem en Schevichoven en appelciderazijn van Elegast cider makers. Hoe wilder het landschap, hoe meer smaak.

Een plantaardig alternatief. De Tempeh van de nederlandse krombek boon van boonzaak heeft een licht zilte smaak en toont de veelzijdigheid van tempeh. Daarom combineert de tempeh goed met zilte smaken. De boon is een van de oudste Nederlandse bonenrassen. Vooral geteeld in Friesland, Groningen & Noord Holland. Onze komen van de familie smak. Erbij een wijn saus gebaseerd op de Gele wijn (vin jaune) en in de titel een verwijzing naar het klassieke Coq au Vin, maar dan plantaardig!

Het seizoen van de witte asperges gaat samen met een parade van bloesems. Van de vroege kersen-, meidoornbloesems, daslookboemen tot mosterdbloemen, borage en de eerste rozen. De beurre blanc van magnolia is net opgevolgd door de laatste vlierbloesems. We vangen de smaken op azijn, suiker, alcohol, olie of op zout. Om nog een jaar lang te kunnen gebruiken. Omdat bloemen niet alleen mooi zijn, maar ook bijzondere smaken bevatten, die we normaal gesproken importeren.

Verschillende perfect rijpe tomaten, rauw, ingemaakt in een aardbei azijn, en een gefermenteerde in de vorm van gazpacho. De tomaten komen van spruitje greens. Erbij wat Pangrattato van het brood van gisteren, mexicaanse dragon (ja, uit Nederland) en vlierbes kappertjes. Kan een beetje spicy zijn.
